Wednesday, November 30, 2011
Thursday, November 24, 2011
Wednesday, November 23, 2011
Εικαστική και εκπαιδευτική δράση του Γιώργου Λαζόγκα στον Κεραμεικό
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΤ στην Αθήνα 2011, τo Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε μια εικαστική και εκπαιδευτική δράση του Γιώργου Λαζόγκα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού με τη συμμετοχή 20 παιδιών ηλικίας 6-12 ετών.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, τα παιδιά περιηγήθηκαν από τον καλλιτέχνη στο Μουσείο του Κεραμεικού, αλλά και στον Αρχαιολογικό χώρο και γνώρισαν την ιστορία της περιοχής, τη σπουδαιότητά της κατά την Αρχαιότητα, καθώς και κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα. Τα παιδιά, ως μικροί αρχαιολόγοι, μάζεψαν υλικά (χώμα, φύλλα, λουλούδια, πέτρες, ξύλα, κ.α.) από τον χώρο και στη συνέχεια μετέβησαν στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου πραγματοποιήθηκε εικαστικό εργαστήριο.
Ο Γιώργος Λαζόγκας μοίρασε φωτοτυπημένες φωτογραφίες που απεικόνιζαν κάποια από τα μνημεία της περιοχής (επιτύμβια, αγάλματα, κίονες κ.τ.λ) και ζήτησε από τα παιδιά να παρέμβουν με όποιο τρόπο εκείνα ήθελαν: να συμπληρώσουν τα μέλη των γλυπτών που έλειπαν (κεφάλια, άκρα κ.τ.λ), να αντιγράψουν την εικόνα, να την επιζωγραφίσουν, να τη χρωματίσουν, να σχεδιάσουν τα μνημεία και ταυτόχρονα να επικολλήσουν υλικά που είχαν μαζέψει από τον χώρο, καθώς και αποσπάσματα από περιοδικά και εφημερίδες.
Τα παιδιά με πολύ μεγάλη όρεξη και φαντασία, δημιούργησαν δύο και τρία έργα το καθένα, ζωντανεύοντας, μέσα από τη δική τους ματιά, τον βιότοπο του Κεραμεικού, το αρχαιολογικό τοπίο ή κάποια από τα σπουδαία γλυπτά και ανάγλυφα μνημεία της περιοχής.
Α. Βαλκανά
Friday, November 11, 2011
Buried Words, Urban Land Art Project
Μερικές φωτογραφίες από τη δράση της Βαρβάρας Παπαδοπούλου με τίτλο
Buried Words
Urban Land Art Project
που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28, Κυριακή 30 και Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011, στον κήπο του Ωδείου Αθηνών, κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και στο λιθόστρωτο Πικιώνη.
Η καλλιτέχνις «φύτεψε» και «έθαψε» 16 λέξεις:
ΤΟΛΜΩ, ΜΑΖΙ, ΕΥΘΥΝΗ, ΘΑΡΡΟΣ, ΑΡΧΗ, ΑΛΛΙΩΣ, ΤΩΡΑ, ΑΛΜΑ, ΡΗΞΗ, ΗΘΟΣ, ΩΘΩ, ΓΕΝΝΩ, ΟΡΜΗ, ΟΡΑΜΑ, DARE, OSER
Η Βαρβάρα Παπαδοπούλου χαρακτηριστικά περιγράφει τη δράση της ως εξής:
«Σε ελεύθερες επιφάνειες γης στο δημόσιο χώρο των πόλεων σπέρνω λέξεις χρησιμοποιώντας σπόρους απλού γρασιδιού. Σκάβω τη γη, σχηματίζω γράμματα (μεγέθους περίπου 25 εκ.) όπως θα έγραφε κανείς κάτι στην άμμο και σπέρνω μια λέξη. Στη συνέχεια την καλύπτω με χώμα, θάβω τη λέξη μέσα στη γη. Τα αποσπάσματα αυτά σπέρνονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Κάθε λέξη σημαίνει/λειτουργεί από μόνη της αλλά μπορεί ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες λέξεις, να δημιουργήσει συνεχώς καινούρια νοηματικά πλέγματα. Στον καμβά των πόλεων του κόσμου ξεφυτρώνουν όλες αυτές οι λέξεις σε διαφορετικές γλώσσες για να ξαφνιάσουν και να διαρρήξουν την αστική καθημερινότητα. Η γη γίνεται σαν ένας μαγικός πίνακας, πάνω στον οποίον αποκαλύπτονται αποσπάσματα από ένα ανοιχτό κείμενο.»
Thursday, June 23, 2011
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησή τους
Συμμετοχή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησή τους
Eπιμέλεια: Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης
Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω.
Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου έως την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011 θα παρουσιάζεται μια σειρά ολιγόλεπτων βίντεο με τίτλο Realistic Realities από το Φωτογραφικό Εργαστήρι της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω. Σαν ένα είδος "κινούμενης φωτογραφίας", τα διάρκειας ολίγων λεπτών βίντεο παρουσιάζουν τη στιγμή μιας φωτογράφησης καθώς και το πριν και το μετά από αυτήν, εισάγοντας στην εικόνα τον πραγματικό χρόνο, και συμπυκνώνουν βιώματα, μνήμες, συναισθήματα και εμπειρίες των δημιουργών τους.
Την Πέμπτη 30 Ιουνίου στις 20:00 οι φωτογράφοι-θεραπευτές Γιάννης Βασταρδής, Θωμάς Γερασόπουλος και Παύλος Φυσάκης και η φωτογραφική ομάδα του 18 Άνω θα συνομιλήσουν με το κοινό για τη λειτουργία του Φωτογραφικού Εργαστηρίου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω, την εμπειρία τους από την επαφή με την τέχνη και τη συνεργασία τους με το ΕΜΣΤ τα τελευταία τρία χρόνια.
Την ίδια ημέρα, ως παράλληλη δράση, θα πραγματοποιηθεί bookcrossing, ένα κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων, στον κήπο του Μουσείου. Από τις 17:00 μπορείτε να φέρετε βιβλία που θέλετε να απελευθερώσετε και να τα ανταλλάξετε με άλλα ή με εκδόσεις του μουσείου.
Είσοδος ελεύθερη
Επίσης, το διάστημα από 24 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου το Μουσείο θα υποδέχεται ομάδες από Μονάδες Απεξάρτησης με δωρεάν ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννόησης, στις τρέχουσες εκθέσεις του: Απόστολος Γεωργίου, Ζωγραφική. Μάαρια Βιρκκάλα, Wondering. Ρένα Παπασπύρου, Φωτοτυπίες Απευθείας απ’ την ύλη, 1980-81. Άγγελος Πλέσσας, Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο.
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από τους Ιστορικούς Τέχνης του Μουσείου.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Επικοινωνία
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3, (κ. Μαρίνα Τσέκου, εσ. 23)
Fax: 210 92.45.200
marina.tsekou@emst.gr,
www.emst.gr
http://fixit-emst.blogspot.com/
Thursday, May 19, 2011
Bookcrossing@ΕΜΣΤ
"Απελευθερώθηκαν" πάνω από 350 βιβλία και κατάλογοι του ΕΜΣΤ.
Το περιστύλιο του Μουσείου αποτελεί πλέον επίσημο bookcrossing zone, όπου μπορείτε να απελευθερώνετε και να βρίσκετε τα βιβλία που θέλετε να μοιραστείτε και να ξεκινήσετε το ταξίδι τους!
Thursday, April 14, 2011
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2011
Εκμυστηρεύσεις
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής θα παρουσιαστούν οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ στο περιστύλιο και στο αίθριο του Μουσείου, καθώς και στο μεσοπάτωμα.
Εκμυστηρεύσεις
Ώρες Λειτουργίας: 11:00 - 24:00
Υπαίθριες Προβολές : 21:00 - 24:00
Είσοδος Δωρεάν
Wednesday, March 2, 2011
Thursday, January 27, 2011
Tuesday, January 11, 2011
Hackitectura, Χαρτογραφώντας τα κοινά αγαθά, Αθήνα
Εργαστήριο 1η Δεκεμβρίου 2010
Επιμέλεια- Συντονισμός Συζήτησης: Δάφνη Δραγώνα
Το έργο της ομάδας Hackitectura, Χαρτογραφώντας τα κοινά αγαθά, Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010 και παρουσιάζεται από τις 9 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2011 παραγγελίες του μουσείου για το Project Room με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.
Α’ ενότητα
“Από τα φυσικά κοινά στα νέα άυλα κοινά αγαθά”
Γιώργος Παπανικολάου, “Κοινός πλούτος και ομότιμη παραγωγή”
Πρόδρομος Τσιαβός, “Δεδομενο-κρατία και τα Κοινά”
Παύλος Χατζόπουλος, “"Η πειρατεία και η παραγωγή των κοινών αγαθών"
Ηλίας Μαρμαράς, “Οι νέοι κοινοί τόποι των εικονικών κόσμων”
Κώστας Καράμπελας, “Το Athens Wireless Metropolitan Network και η δράση του”
Β΄Ενότητα
“Η πόλη ως χώρος παραγωγής νέων κοινών αγαθών”
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, “Από το δημόσιο στο κοινό”
Τάσος Σαγρής/ Κενό δίκτυο, “Δημόσιος Χώρος, Κοινωνία, Κράτος και Αγορά”
Νέλλη Καμπούρη, Δημήτρης Παρσάνογλου, “Η μάχη της Αθήνας: τι είδους απελευθέρωση προτιμάτε;”
Errands, “(Mικρές) Aφηγήσεις αυτοσχέδιας πόλης”
Δημήτρης Χαρίτος, "Τα μέσα επικοινωνίας δι' εντοπισμού (locative media) και η χαρτογράφηση της ανθρώπινης δραστηριότητας"